Beranda > Sehat > Khasiat Pisang

Khasiat Pisang

From: “Allaudin Ahmad”
To: “Taman2Syurga”

Jangan sekali-kali menyimpan pisang dalam peti sejuk. Setelah membaca ini Anda semua pasti tidak akan meremehkan buah pisang.

Pisang mengandungi 3 jenis gula – sukrosa, fruktosa dan glukosa. Pisang memberikan tenaga kepada manusia dengan kadar segera dan terusan. Kajian yang telah dibuat menunjukkan bahwa 2 biji pisang mempunyai cukup tenaga untuk senam selama 90 menit. Tidak heran jika pisang dijadikan buah utama kepada atlet terkenal dunia.

Bukan itu saja, pisang juga amat sesuai untuk mencegah dan merawat beberapa jenis penyakit, menjadikannya amat sesuai dalam pemakanan kita seharian. Tekanan: Merujuk kepada survei terbaru yang dijalankan oleh MIND terhadap pesakit-pesakit tekanan jiwa, kebanyakan daripada mereka kembali pulih selepas makan pisang. Ini karena pisang mengandungi tryptophan, yaitu sejenis protin yang bertukar kepada serotonin dalam tubuh manusia, yang menyebabkan kita tenang, mengembalikan mood dan membuatkan kita berasa gembira.


PMS:
Lupakan pil-pil hospital – makan saja pisang. Vitamin B6 yang terkandung mampu menetralkan glukosa dalam darah, yang boleh mengembalikan mood Anda. Anemia: Dengan kandungan zat besi yang tinggi, pisang mampu mengawal pertumbuhan hemoglobin dalam darah, yang secara tak langsung membantu dalam anemia.

Tekanan Darah Tinggi:
Buah tropikal unik ini mengandungi kadar potassium yang tinggi – garam rendah, menjadikannya sempurna untuk menstabilkan tekanan darah. Kajian dibuat terhadap 200 pelajar di sebuah sekolah di mana semasa pemeriksaan dijalankan, mereka diberi makan pisang untuk sarapan, rehat, dan makan tengah hari. Keputusannya, buah pisang yang mengandungi kadar potassium yang tinggi dapat membantu pembelajaran dengan menjadikan pelajar-pelajar itu lebih cakap (alert).

Penghadaman: (cari artinya ya🙂 )
Jadikan pisang sebagai diet seharian Anda pasti membantu menstabilkan tindakan usus kecil dan besar. Keletihan: Salah satu cara terbaik untuk mengurangkan keletihan ialah dengan membuat minuman pisang susu campur madu. Pisang bertindak menyejukkan perut dan dengan bantuan madu dapat membina semula kandungan gula dalam darah yang berkurangan akibat keletihan, manakala susu pula membetulkan sistem hidrasi semula Anda. Panas Jantung: Pisang mempunyai kadar anti-acid (asam) dalam badan. Oleh itu, jika Anda menghadapi rasa panas di jantung, coba makan pisang untuk pemulihan yang baik.

Demam Pagi:
Jadikan pisang sebagai snack setiap hari untuk membantu memelihara kadar gula dalam darah untuk menghindarkan demam pagi.

Gigitan Nyamuk:
Sebelum menggunakan krim gigitan serangga, coba sapukan kawasan bekas gigitan nyamuk dengan lapisan dalam kulit pisang. Pisang bisa mengatasi kegatalan akibat gigitan nyamuk dengan cara ini.

Saraf:
Pisang mengandungi kadar vitamin B yang tinggi yang dapat membantu menenangkan sistem saraf Anda.

Obesitas dan Tekanan Kerja:
Kajian di Institut Psikologi di Austria mendapati tekanan kerja menjadi pemangkin kepada pengambilan makanan seperti coklat dan kripik. Berdasarkan 5,000 pasien RS, kajian mendapati kebanyakan pasien obes membuat kerja-kerja tekanan tinggi. Laporan juga menyatakan, untuk mengatasi masalah ini, kita perlu mengawal kadar gula dalam darah dengan mengambil makanan karbohidrat tinggi setiap 2 jam untuk mengekalkan kadar yang stabil. Makanlah pisang.

Ulser:
Pisang amat baik dalam pencegahan ulser karena ia bersifat lembut dan tidak mencederakan organ dalam kita. Ia juga bertindak sebagai penetral lebihan acid (asam) serta mengurangkan kepedihan dengan bertindak melindungi lapisan dinding perut kita. Ramai yang percaya bahwa dengan memakan pisang, ia dapat menurunkan suhu tubuh dan emosi kepada ibu-ibu mengandung. Di Thailand sebagai contoh, ibu mengandung mengambil pisang untuk memastikan bayi yang dilahirkan itu menjadi seorang yang penyabar (cool).

Seasonal Affective Disorder (SAD):
Penyakit ini merupakan simptom yang terjadi akibat daripada kurangnya pendedahan kepada cahaya matahari. Pisang dapat membantu pesakit ini karena ia mengandungi tryptophan semulajadi yang memulihkan mood kita.

Ketagihan Rokok dan Tembakau:
Pisang dapat membantu perokok yang ingin berhenti merokok. Vitamin B6, B12, potassium dan magnesium yang terdapat dalam pisang, ia dapat membantu tubuh kita dalam memulihkan kadar nikotin terhadap tubuh.

Stres:
Potassium merupakan bahan mineral vital, yang membantu menormalkan detak jantung, menghantar oksigen kepada otak dan mengimbangi kandungan air dalam tubuh. Bila kita stres, kadar metabolisma kita naik, menyebabkan kadar potassium menurun. Keadaan ini dapat diimbangi semula dengan bantuan snack pisang yang tinggi potassium. Stroke: Mengikut kajian dalam buku ‘The New England Journal of Medicine‘, mengambil pisang sebagai diet harian mampu mengurangkan resiko kematian akibat stroke sebanyak 40%!

Lain-lain Penyakit Kulit:
Untuk menghilangkan pelbagai masalah kulit, termasuk jerawat, kudis, parut, kurap, dan sebagainya. Ambil sekeping kulit pisang, tampalkan sebelah dalam kulit pisang itu pada tempat yang ingin dirawat dengan menggunakan plaster luka biasa atau pun plaster bedah. Jadi, pisang memang merupakan obat pada banyak penyakit. Pisang mempunyai 4 kali ganda kandungan protin, 2 kali karbohidrat, 3 kali fosforus, 5 kali vitamin A dan zat besi, dan 2 kali vitamin dan mineral lain. Ia juga kaya dengan potassium dan merupakan salah satu makanan terbaik yang mudah didapati. Jadi mungkin inilah masa untuk berubah kepada kata yang biasa disebut-sebut, “Sebiji pisang sehari dapat menjauhkan doktor!”

PS: Kesimpulannya, pisanglah adalah penyebab utama kenapa monyet-monyet di hutan selalu sehat dan bahagia setiap masa dan ketika! Satu lagi; ingin mengkilapkan sepatu?? Ambil bagian dalam kulit pisang, sapukan secara terus kepada sepatu Anda, kemudian kilapkan dengan kain kering. Menakjubkan!

NB: Maaf ada beberapa bahasa Malaysia yang tidak saya mengerti….

Kategori:Sehat Tag:, ,
  1. ikang
    8 Juni 2010 pukul 04:46

    hebat banget ye pisang..
    kira2 manfaat diataz to semua jenis pisang or pisang tertentu aja..
    klo pisang yg biasa dipasar gmn?
    or pisang yg udeh direbuz..
    thankz

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: